België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

maandag 18 januari 2016

2016-01-18 Het leven op de Mekongdelta.

We moeten zeer vroeg op vandaag, want om 5u vertrekken we met een klein bootje naar de ‘Floating Markets’, en gaan daarna rondvaren op de Mekongdelta. We hebben een gids mee en een ervaren bootsman. In het pikkedonker over de rivierdelta varen vraagt zeker enige ervaring.
We houden halt aan een klein familiebedrijfje waar rijstnoedels gemaakt worden. Aan een mengeling van 80% gemalen rijst en 20% maniok wordt water toegevoegd en goed gemixt tot een wit papje waarvan men een soort van grote flinterdunne pannenkoeken maakt op een soort rubber gespannen over een ketel kokend water. Deze pannenkoeken laat men dan 4 uur in de zon drogen om ze daarna machinaal in dunne sliertjes te knippen.
Zo’n boottocht over de rivier en de zijkanaaltjes is een unieke ervaring. Je krijgt alles eens vanuit een andere hoek te zien. De mooie kanten van de natuur, maar ook soms de minder fraaie levensomstandigheden van de mensen die moeten leven op de rand van het water.
Het water in de Mekongdelta kan je allesbehalve proper noemen. Toch wordt het gebruikt om kleding in te wassen, zich zelf te wassen, en de afwas in te doen. De mensen die op een boot leven gebruiken het zelfs om hun tanden mee te poetsen. Ik zou er nog niet in willen gaan zwemmen.


De was doen in de rivier.

Zwemmen tussen het drijvende vuilnis.

Een woning op de rand van de rivier.

De zijkanaaltjes in de Mekong Delta.

Floating market.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten