België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

donderdag 20 augustus 2015

2015-08-20 95km in een hete-lucht-oven

Om 7u genieten we nog van een stevig ontbijt, en om 7u30 zitten we al op de fiets voor een etappe van 95km. Aanvankelijk kunnen we nog genieten van de afkoeling van een aangename zijwind, maar naar mate de dag vordert, verandert de wind in hete lucht, alsof je in een warme-lucht-oven aan het fietsen bent. Het wordt steeds warmer en warmer, onderweg is er zo goed als geen bevoorrading. Op 30km van onze bestemming kunnen we nog eens een half-gare meloen kopen die ons toch nog extra vocht geeft, we hebben nog maar 1,5l water over en in de gegeven omstandigheden is dat niet zo veel, we zullen zuinig moeten zijn. Gelukkig vinden we enkele kilometers verderop toch nog een gelegenheid waar we heerlijk koele drank (bier) kunnen kopen. Omstreeks 14u bereiken we Mubarak, onze eindebestemming van de dag, en niets te vroeg want we beginnen toch wel te voelen dat de temperatuur onder onze hersenpan stilaan een hoogtepunt bereikt, tijd om wat schaduw en afkoeling op te zoeken. Hadden we nu nog verder moeten fietsen in een temperatuur ruim boven de 40°C  zou zeker nefast zijn geweest. Mubarak blijkt toch groter te zijn dan we dachten en we vinden toch nog vrij makkelijk een hotelletje. We zijn blij dat we een verkwikkende douche kunnen nemen, de hitte vergt toch wel meer van je lichaam dan je zou denken.
Wanneer we later in de stad (of groot dorp) op zoek gaan naar een market voor wat eten en drank, spreken enkele lokale kerels ons aan. Ze bieden ons gratis bier aan (zelf zijn ze al behoorlijk in de wind). Ze vinden het fantastisch dat wij als toeristen hun stadje komen bezoeken.

Tegen de avond maken we nog eens een wandeling en zien dat heel veel volk naar het sportstadium trekt waar de 24ste verjaardag van Oezbekistan wordt gevierd. We zijn er niet op voorzien, anders hadden we deze feestelijkheden wel eens willen meemaken. Wanneer we terugkeren naar ons hotel is de elektriciteit overal uitgevallen, misschien wel uit voorzorg zodat er nog voldoende elektriciteit is voor de optredens in het sportstadium.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten