België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

woensdag 13 april 2016

2016-04-13 Songkran.

We zijn al aan ons derde nieuwjaar toe. In Vietnam vierden we kerst en nieuwjaar vergelijkbaar met België. Chinees nieuwjaar vierden we in Laos met drakendansen en lampionnen in. Vandaag start hier de ‘Songkran’, het Thais nieuwjaar, een driedaags waterfestival. 
Uit de eerste auto die stopt, stapt een meisje met 4 flesjes water waarvan ze er twee aan ieder van ons geeft, haar vader komt ons een hand geven, raar want hier in Thailand groeten ze op een heel andere manier, ze vouwen hun twee handen samen en buigen het hoofd. 
Even verder is een auto gestopt en de twee mannen die uitstapten staan al klaar met twee bekers water, ze doen teken om te stoppen. Met het water verfrissen ze onze armen en aangezicht. 
Als we in de namiddag aan een winkel iets drinken komt het koppel even later buiten met een kom geurend water dat ze over onze handen en schouders gieten, deze keer is het water ijskoud. 
Als we aankomen in Lop Buri staan er overal langs de weg kinderen en ook ouderen elkaar nat te spuiten met waterpistolen. Tegenover ons zijn ze eerder wat terughoudend, ze denken misschien dat vreemdelingen het niet kunnen appreciëren. Ons mogen ze gerust overvloedig nat spuiten, we vragen niet liever. Eén keer ga ik het zelfs vragen aan een groepje jongeren die met enkele bakken water in de achterbak van een pickup zitten. Ik krijg meteen meerdere emmers water over me heen zodat ik nat ben van kop tot teen, net wat ik nodig had om af te koelen.

Wil je meer weten over de Songkran, klik dan hier.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten