België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

maandag 19 oktober 2015

2015-10-19 Van service gesproken !

Vannacht is het beginnen regenen en volgens de weerberichten zou het pas tegen morgen weer beter worden. Daarom herzien we onze plannen voor vandaag. In plaats van verder te fietsen gaan we een dag langer in Shihezi blijven en proberen om onze treintickets van Urumqi naar Lanzhou te reserveren. We gaan aan de receptie informeren waar we dat kunnen doen, maar ze zeggen dat zij dat kunnen. Aan de receptie is er een bediende die wat Engels spreekt, veel met behulp van een vertaalprogramma op haar smartphone. Even later komt ze ons vertellen dat ze samen met ons naar het treinstation wil gaan, de manager van het hotel gaat ook mee, zij zal ons met haar auto tot daar rijden. Het station ligt aan de rand van de stad en is streng beveiligd, eerst moet je langs een paspoortcontrole, dan door een scanner en tot slot word je nog eens gefouilleerd. In de hal staat een heel lange rij aan te schuiven, iets wat in België niet denkbaar zou zijn, maar wat Chinezen heel normaal vinden. Als je hier de trein wil nemen en nog eerst een ticket moet kopen moet je minstens twee uur op voorhand in het station zijn. De manager van het hotel en de Engels sprekende bediende spenderen meer dan twee uur aan ons om de tickets te kopen. Van service gesproken ! We vinden dat ze daarvoor wel mogen beloond worden, geld willen ze niet en daarom gaan we voor elk van hen een doos koekjes kopen, uit dankbaarheid.
De rest van de tijd gebruiken we om een traject uit te stippelen dat we willen fietsen van Lanzhou tot Xian. In de namiddag kuieren we nog wat door de stad, altijd boeiend om het Chinese leven te observeren. Er is ook een markt. Voor vegetariërs moet China een paradijs zijn te zien naar het enorme gamma aan groenten, fruit, noten, pitten, paddenstoelen, vers en gedroogd. Een vleeseter kan beter niet over de markt lopen er worden levende kippen, konijnen, duiven en eenden verkocht, ze worden ter plaatse geslacht. In een van de kleine kooitjes zit zelfs een hond, ook dat is China.


Ingang van het stadspark in Shihezi

Wandmenu met afbeeldingen in een restaurant


Geen opmerkingen:

Een reactie posten