België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

maandag 26 oktober 2015

2015-10-26 Een pechdag.

Toen we twee dagen geleden toekwamen in Lanzhou, was het nog aangenaam warm weer, maar vannacht is het omgeslagen, het is gaan vriezen tot -3 en op de bergflanken ligt er een eerste sneeuwlaag.
Nog voor we de stad uit zijn, laten we onze banden nog op de juiste druk brengen, iets wat nog eens hoogdringend nodig was. Na amper 10km komt er een schurend geluid van MJ haar fiets, we stoppen aan een benzinestation om te zien wat er scheelt. De vijzen waarmee haar bagagedrager vast zit, zijn wat los gekomen. We zetten alles weer stevig vast. Wanneer we echter opnieuw willen vertrekken merkt MJ dat ze achteraan niet meer kan schakelen. We moeten weer aan de kant en opnieuw moeten we onderzoeken wat er aan de hand is. Na enig zoekwerk denk ik gevonden te hebben wat het probleem is, en kan ik het weer in orde brengen. We kunnen terug verder, althans voor 500m, want dan valt plots het linker handeltje waarmee MJ haar voorste versnelling regelt naar beneden. Blijkbaar is de vijs waarmee deze vast was losgeraakt, en is het handeltje afgebroken. Mits een nieuwe vijs zou het weer kunnen vastgezet worden, maar in heel mijn zakje reservevijzen die ik mee heb, zit er geen enkele die past. De bewuste vijs moet een exacte lengte hebben. We kunnen toch nog enkele kilometers verder fietsen tot bij een garagist voor motorfietsen. Hij heeft ook geen vijs van de juiste lengte maar kan er wel een op maat afslijpen. Na enige tijd is alles weer in orde en kunnen we weer verder. Gelukkig is het vandaag maar een korte etappe van 40km want door al die problemen hebben we toch wel veel tijd verloren.
In Yuzhong ga ik op zoek naar een hotel terwijl MJ zich op een pleintje in het midden van de stad zet en bij de fietsen blijft. Ik vind al snel een hotel waar we terecht kunnen. Wanneer ik terug bij MJ kom staat er een hele menigte rondom onze fietsen. Een straatartiest zou zeer tevreden zijn met zoveel belangstelling. MJ voelt zich een beetje ongemakkelijk door al die belangstelling en is maar wat blij dat we naar het hotel kunnen. Het hotel ligt aan de overkant van de straat en om er te geraken moeten we met de fietsen van een hoge stoeprand. Wanneer MJ van de stoeprand rijdt horen we een droge krak. Wat vroeg of laat toch eens moest gebeuren is gebeurt: de bagagedrager die al lang vervormt was, is aan beide kanten afgebroken en moet vervangen worden. Voor we het hotel binnengaan probeer ik toch nog een manier te vinden, met rekkers en veel plakband , om de bagagedrager weer zover in orde te krijgen dat we tenminste nog enkele dagen verder kunnen, of dat gaat lukken zullen we morgen pas ondervinden. We moeten hoe dan ook nog zien uit te vissen welk de beste manier is om nieuwe onderdelen uit België te laten overkomen zonder al te veel tijd te verliezen. Je mag wel spreken van een pechdag.


Bij een garagist

Publieke belangstelling genoeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten