België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

vrijdag 30 oktober 2015

2015-10-30/31 Verschillende temperatuurbestendigheid.

2015-10-30
Het eerste wat ik doe bij het opstaan, is door het raam naar buiten kijken om te zien welk weer het is. De voorspellingen waren tegenstrijdig, ofwel zou het regenen en stormen, ofwel gedeeltelijk bewolkt zijn. We hadden al beslist dat we in geval van regen en storm zouden passen, maar het echte weer is bewolkt, droog en windstil; we kunnen dus verder fietsen.
Sinds we in Centraal China fietsen, moet er weer veel geklommen worden, en het valt met op dat dit MJ nu véél beter af gaat dan pakweg twee maanden geleden toen we nog in de 'stan'-landen zaten. De reden dat ze nu vlotter omhoog kan is simpelweg de temperatuur. In de zomermaanden moesten we temperaturen trotseren van 35 à 40°C (soms zelfs meer) en nu fietsen we bij temperaturen tussen 5 en 10°C. MJ kan niet zo goed tegen de warmte. Ik daarentegen kan heel goed hitte verdragen, maar heb veel sneller last van de kou. Vandaag fietst MJ met twee lichte truitjes terwijl ik vier laagjes nodig heb, een thermisch onderhemd, een fietstrui, een fleecetrui en een regenjas. Onze temperatuurbestendigheid is duidelijk zeer verschillend!
Aangezien het maar een korte etappe was, zitten we al vrij vlug terug in een hotel. In de namiddag begint het dan toch nog te miezeren, geen echt weer om veel buiten te komen. 


2015-10-31
Vannacht heeft het gesneeuwd. Normaliter zouden we vandaag verder fietsen tot Pingliang maar we zouden dan eerst nog langs een tunnel moeten op een hoogte van meer 2400m, bovendien zijn we niet zeker of die tunnel al gebruiksklaar is, indien dat niet het geval is moeten we via een slechte bergpas.
We vonden het niet verstandig om bij deze winterse toestanden te fietsen, daarom blijven we een dag langer in Longde. Als de weerberichten juist zijn zou het morgen weer veel beter weer zijn. Eenmaal we die col over zijn zal het wel weer beter zijn want dan gaan we weer flink dalen.
Ik gebruik mijn tijd om eens uit te puzzelen of het me niet lukt om, via MJ haar tablet, foto’s te uploaden. Mits veel geduld, en wat prutswerk lukt het uiteindelijk toch om de beperkingen van het Chinese internet te omzeilen.

Ondertussen zijn er nog wat extra foto's en filmpjes te raadplegen over Kazachstan(3) en Noord-West China. Ze werden vanaf nu toegevoegd in de rubriek Foto's en Video's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten