België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

donderdag 22 oktober 2015

2015-10-22 Fluitje van een cent.

Vandaag zitten we nog in hetzelfde hotel in Urumqi.
Aan een receptionist van het hotel die wat Engels spreekt, vraag ik of hij op een papiertje in het Chinees wil schrijven: ‘Wij willen onze fietsen en bagage met de trein versturen naar Lanzhou’. Met het briefje bij de hand trekken we naar het treinstation, het is er zeer druk. Aan politieagenten tonen we meermaals ons briefje en vrij vlot loodst men ons naar het gebouw waar we alles kunnen laten verzenden. Al onze bagage moet eerst door een scanner. In een van de fietszakken zaten nog twee gasflesjes om te koken. De gasflessen moeten er uit. Een vrouwelijke bediende die vlot Engels spreekt helpt ons verder met de administratieve afwikkeling terwijl alle bagage in stevige zakken wordt gestopt die daarna worden dichtgenaaid en voorzien van een stevige band. We mogen gerust zijn dat alles netjes en veilig zal aankomen. Het verzenden van het grootste deel van onze bagage (45kg) en onze fietsen over een afstand van 1944km  kost in totaal 444,5 CNY (+/- €63). We wisten niet waar we ons aan mochten verwachten, maar alles verliep als een fluitje van een cent. Onze fietsen en bagage zullen vroeger dan wijzelf in Lanzhou zijn.
Benzinestations zijn allemaal afgesloten met een omheining en wegversperringen, aan de inrit staan veiligheidsagenten, alle passagiers moeten uitstappen en langs buitenom naar de uitrit stappen, de inhoud van de koffer wordt gecontroleerd en alleen de chauffeur mag met zijn auto tot aan de pomp rijden. In de buurt van ons hotel is er een school die er uitziet als een streng bewaakte gevangenis met een hoge omheining met prikkeldraad en een klein legertje gewapende soldaten die permanent de ingang bewaken. Aan de ingang van elk groot warenhuis of hotel vind je naast de scanner waar je door moet enkele helmen schilden en gevechtsstokken liggen, waarschijnlijk een verplichte voorziening. Ook sommige winkelstraten en markten worden zwaar bewaakt. Al deze veiligheidsvoorzieningen hebben wellicht te maken met de problemen die er, zelfs in 2014 nog, geweest zijn met de Uyghur, een etnische minderheid in dit deel van China.
 

Morgennamiddag nemen we om 17u18 zelf de trein naar Lanzhou, een rit van 24u24 over een afstand van 1944km.


De skyline van Urumqi
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten