België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

donderdag 5 november 2015

2015-11-05 Zo zwart als koolputters.

Tijdens het badkamer koken gisterenavond, wilde MJ op het deksel van de wc-bril gaan zitten om even in de pot te roeren, maar het deksel was net niet sterk genoeg en brak in enkele stukken. We vinden het niet meer dan eerlijk dat we dit gaan melden voor we het hotel verlaten en betalen voor de schade. Men rekent ons 40 yuan aan, ik denk niet dat je in België en wc-bril kan kopen voor €6.
Het is gaan regenen en daardoor is het roetstof veranderd in een vieze zwarte smurrie. De met steenkool geladen vrachtwagens, die ons constant voorbijrijden, doen deze viezigheid nog eens extra opspatten.
Gedurende 30 kilometer moeten we nog eens een bergtop over en door twee tunnels. Bij de eerste tunnel staat op een groot bord met symbolen aangegeven dat het verboden is voor tractors, bromfietsers, paard en kar, fietsers en wandelaars. Er is echter geen alternatieve weg en we hebben geen andere keuze dan toch maar door de tunnel te fietsen. Op het hoogste punt moeten we door een tweede tunnel, eveneens verboden voor fietsers. Deze tunnel is minder lang, we zien het einde ervan in de verte, maar het gaat nog licht bergop waardoor we weinig snelheid kunnen maken, en daarom besluiten we om er niet door te fietsen maar over de verhoogde stoeprand te stappen. De stoeprand is net breed genoeg maar de tunnel is vrij slecht verlicht, en soms moeten we wachten tot er een vrachtwagen passeert om voldoende zicht te hebben. Alsof we nog niet genoeg miserie hebben vandaag komen we voorbij de tunnel in de mist terecht. Het is berekoud, een picknick zit er dus niet in, we drinken vlug iets en fietsen de resterende 40 km in één trek door, gelukkig overwegend vals plat naar beneden.
Wanneer we in Qianxian aankomen zitten we van kop tot teen onder de zwarte vuiligheid. We zien er uit als koolputters die uit een mijn komen. Zo kunnen we nergens in een hotel terecht, we moeten eerst zien dat we alles ergens kunnen afspuiten. Aan een garage vinden we een hogedrukreiniger en laten onze fietsen met bagage (gelukkig zijn onze fietstassen wel degelijk waterdicht) grondig afspuiten, ook onze benen en voeten. We hebben al wel vaker door regen en modder moeten fietsen, maar iets zoals vandaag hebben we nog nooit meegemaakt. Dit was een rit die we niet snel zullen vergeten. Een heerlijke douche spoelt alle leed al snel weg.
We zullen nog eens een extra rustdag moeten inlassen om al onze kleren weer proper te krijgen. Onze fluo-hesjes, regenjassen, -broeken en schoenen, alles moet zeer grondig gewassen worden.


Alles zit onder de zwarte smurrie




Koolputter MJ naast het kamermeisje

1 opmerking:

  1. Als je dit leest, stel ik voor om te doen zoals de meeste chinezen : een "monddoekje" gebruiken, want anders adem je die smurrie ook in.

    BeantwoordenVerwijderen