België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

dinsdag 10 november 2015

2015-11-09 Weer dat dwaze visum gedoe.

We gaan opnieuw naar het visumkantoor dat in het zuiden van de stad ligt, zo’n 12km van ons hotel. We nemen opnieuw een taxi. In het kantoor krijgen we te horen dat we nog enkele extra fotokopieën nodig hebben én een registratiebewijs. Dat registratiebewijs zou ons hotel moeten geven, en als zij dat niet kunnen, moesten we maar langs het plaatselijk politiekantoor waar men het dan wel zou kunnen. Men geeft ons een papier mee waar ook in het Chinees op staat wat we exact nodig hebben. Wij dus weer eens terug met de taxi naar het hotel. Als ik daar het papier voorleg met wat we nodig hebben, horen ze het precies in Keulen donderen (en dat is ver van hier). Zelfs de telefonische tussenkomst van een persoon die wat Engels spreekt kan niet helpen. Een van de hotelbedienden gaat met ons naar een nabijgelegen groter hotel omdat daar iemand zou zijn die beter Engels spreekt. Maar ook daar weet men niet waarover het gaat. Volgende halte is het politiekantoor naast dat hotel. Daar doet men nog enkele telefoontjes maar ook daar weet niemand wat we nu juist nodig hebben. Als de Chinezen het in hun eigen taal nog niet snappen, hoe moeten wij er dan aan uit kunnen? Wij dus weer onverrichter zake terug naar het nabijgelegen hotel. Dan toont een van de receptionisten mij een papiertje waarop iets staat van ‘Registration form of temporary residence’ en dat is precies wat we nodig hebben. Maar dan blijkt dat het hotel waar wij logeren zo’n document niet kan/mag afleveren, in feite mogen er geen buitenlanders logeren. De enig oplossing: verhuizen naar het andere hotel waar men zo’n document wel kan opmaken. Dat wordt voor ons een dure grap, van 120 Yuan naar 288 Yuan per nacht. De kamers in beide hotels zijn identiek, alleen is de badkamer wat groter, en krijgen we er een chinees ontbijt.
Nadat we verhuisd zijn en de nodige administratieve stukken hebben, inclusief enkele extra fotokopieën, kunnen we weer met een taxi terug naar het visumkantoor. Daar aangekomen krijgen we twee nieuwe formulieren en een zwarte pen om ze in te vullen. De formulieren die we al hadden ingevuld in het hotel waren ingevuld met een bic, maar dat moest met een zwarte pen zijn. Van de originele registratiebewijzen moesten we een kopie gaan maken, want het origineel was niet goed. Dan nog twee kopieën van mijn Visakaart met daarop mijn naam, en hoeveel geld er op mijn rekening staat. Een exemplaar ondertekend door mezelf, en eentje door MJ. We krijgen 2 formulieren waarmee we naar een naast gelegen gebouw moeten om de visa te betalen, en daarna met het betalingsbewijs terug naar het visumkantoor te gaan. Oef, eindelijk blijken we dan al het nodige te hebben maar… heel de procedure om de visa te verlengen zal 7 werkdagen duren!!! Pas volgende week dinsdag kunnen we onze verlengde visa afhalen. Gelukkig is in en rond Xi’an veel te bezoeken en zullen we onze tijd hier wel nuttig kunnen besteden en van dit oponthoud gaan we gebruik maken om de wisselstukken voor onze fietsen te laten opsturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten