België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

dinsdag 19 januari 2016

2016-01-20 Afscheid nemen van Vietnam.

Op 4 december reden we in de gietende regen Vietnam binnen. In 49 dagen hebben we van Noord naar Zuid zo’n 2.900km gefietst door dit fantastisch land. Van regen is al lang geen sprake meer, een geweldig land, fotogeniek, steeds afwisselend, en extreem vriendelijke mensen. We kunnen ons niet herinneren dat er ook maar één saaie dag tussen zat. We hebben ook de gelegenheid gehad om veel nieuw dingen te leren, over de geschiedenis, de cultuur, de exotische groenten en fruit, de vreemde gerechten.  Er waren ook dingen die ons niet onberoerd lieten en ons tot nadenken stemden, zoals het gruwelijke oorlogsverleden, een oorlog die 20 jaar duurde, waar pas in 1975 een einde aan kwam, en waar velen nu nog geconfronteerd worden met de niet ontplofte springstoffen en de gevolgen van de chemische stoffen die het Amerikaanse leger hier gebruikte tijdens hun uitzichtloze strijd. Vaak moesten we ook zien in welke povere omstandigheden sommigen hier moeten leven op het platteland of aan de oevers van de Mekongdelta. Als je dan bedenkt dat wij als rotverwende Westerse toeristen maar tevreden zijn als we een hotelkamer met airco hebben, krijgen we soms toch wel een onbehagelijk gevoel. Al moeten we dat misschien wel allemaal een beetje relativeren want wij bekijken alles vanuit onze materialistische wereld. De Vietnamezen zijn hier met veel minder tevreden, en meestal veel gelukkiger dan wij in Europa.
Wat ons betreft is Vietnam zeker een aanrader en de ideale manier om dit land te leren kennen is op een tweewieler, al dan niet gemotoriseerd. Men mag zich zeker niet beperken tot de toeristische trekpleisters uit de reisgidsen, want dit land en zijn bevolking heeft zoveel meer te bieden. Wie houdt van de kust en de authentieke vissersdorpjes wacht best niet te lang, want de grote vakantieresorts reizen als paddenstoelen uit de grond en pikken heel de kustlijn in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten