België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

zaterdag 23 januari 2016

2016-01-23 Het 'Tuol Sleng Genocide Museum'.

We laten ons met een tuk-tuk tot aan de ‘Silver Pagode’ en ‘Royal Palace’ voeren, maar het is een maat voor niets, want beiden zijn vandaag wegens feestelijkheden gesloten. Dan maar weer een tuk-tuk naar ‘Tuol Sleng Genocide Museum’, ook wel ‘S-21’ (Secret Prison 21) genoemd. Het was aanvankelijk een school, maar werd van 1975 tot 1979 tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot, gebruikt als gevangenis. Naar schatting 20.000 mensen (de cijfers zijn uiteenlopend) zouden hier gefolterd zijn, en na het afleggen van de door het regime goedgekeurde verklaring, vermoord in de ‘Killing Fields’ en gedumpt in massagraven. Via de audiogids kregen we heel wat gruwelijke informatie over die periode, niet aangewezen voor gevoelige zielen. Klik hier voor meer info.
Wanneer ik in de namiddag op internet op zoek ga naar meer informatie over Bophana, een van de beroemde gevangenen van S-21 (ze had een liefdesrelatie had met een Rode Khmer die zelf ook gevangene werd), kom ik op de website
http://onedollar.bophana.org/en/ waar er in dertien korte filmpjes op een zeer realistische manier te zien is hoe zwaar het leven is voor arme Cambodjanen, en hoe ze maar amper het hoofd boven water kunnen houden. Hieronder de links  naar de 13 episodes: 
   - Episode #1 - Minister of Papaya
   - Episode #2 - Bamboo Cutter
   - Episode #3 - Lady Stone
   - Episode #4 - The Hunter
   - Episode #5 - Guide Boy
   - Episode #6 - Day by Day
   - Episode #7 - Fighting for live
   - Episode #8 - No Frogs no Rice
   - Episode #9 - Woman and Red Ants
   - Episode #10 - 3 Days more
   - Episode #11 - Shoes
   - Episode #12 - The Grass Cutter
   - Episode #13 - Sweet Cake

Het was weer eens zo’n aangrijpende dag te weten dat verschillende landen in Zuid-Oost Azië toch wel een pas recente en pijnlijke geschiedenis achter zich hebben gelaten, en er nu nog altijd de gevolgen van dragen. De Cambodjanen zijn zo mogelijk nog armer dan hun Vietnamese buren.

Foto's uit het Tuol Sleng Genocide Museum.







 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten