België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

donderdag 24 maart 2016

2016-03-24 De Alms ceremonie.

Elke ochtend, vlak na zonsopgang, kleuren de straten in Luang Prabang oranje van de monniken die op ronde gaan. De alm verwijst naar de pot die met een soort touw over hun schouder hangt, en waarin mensen langs de straat eten kunnen in doen. De mannen mogen recht staan, de vrouwen moeten neerzitten en mogen de monniken niet aankijken. Er wordt vooral rijst gegeven, en het is het enige maal voor de monniken voor die dag. De monniken delen ook uit aan de aller armsten en hun kinderen. Door eten te geven aan de monniken, hopen de gevers op een beter leven bij hun wedergeboorte. Deze ceremonie is geen unicum voor Luang Prabang, maar gaat ook door in heel het land, en zelfs de buurlanden met het Theravada Boeddhisme als godsdienst.
Iedere dag, in de late namiddag, wordt een van de belangrijkste straten in de stad afgesloten voor het verkeer, en wordt alles in gereedheid gebracht voor de avondmarkt. Er worden tientallen eetkraampjes opgezet, waar je voor een appel en een ei kunt eten. Ook tentjes waar men lokaal geproduceerd handwerk kan kopen. Een echt Nirvana voor wie op zoek is naar souvenirs.



De monniken tijdens het dagelijks ochtendritueel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten