België - Duitsland - Oostenrijk - Hongarije - Servië - Bulgarije - Turkije - Iran - Turkmenistan - Uzbekistan - Tajikistan - Kirgizië - China - Vietnam - Cambodja - Laos - Thailand - ...

vrijdag 12 februari 2016

2016-02-12 Theravada Boeddhisme.

Tijdens ons ontbijt zijn we getuige van een hele ceremonie : monniken die eten en drinken ontvangen van het restaurantpersoneel aan de overkant van ons guesthouse. Meer dan de helft van de Laotianen hebben als geloof het ‘Theravada Boeddhisme’. Elke man brengt minstens 15 dagen van zijn leven door als monnik, meestal na het beëindigen van zijn studie, en voor hij begint met werken of huwt. Op deze manier verdient hij al aflaten voor zijn familie. Elke ochtend gaan al die monniken op stap om eten en drinken te ontvangen van de mensen, die op die manier ook hopen op een beter leven na hun wedergeboorte.
Omdat mijn achterband stillaan leegloopt, wil ik hem enkele keren laten oppompen aan een herstelplaats voor bromfietsbanden, maar iets wat in Vietnam en Cambodja nooit een probleem was, kan of wil men hier niet doen, of ze verwijzen me door naar een concurrent. Hetzelfde fenomeen wanneer we in de late namiddag op zoek gaan naar een eethuis. Men doet teken dat we er niet kunnen eten, of wijzen naar een ander eethuis. We krijgen de indruk dan Laotianen liever lui dan moe zijn, iets wat enigszins bevestigd wordt wanneer we ’s avonds in de reisgids volgend gezegde lezen: ‘The Vietnamese plant the rice, the Cambodians tend the rice and the Lao listen to it grow’.


Monniken op ronde.

Monniken op stap.

Gigantisch Boeddha beeld langs de weg.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten